MENU
nieuws

Winnaar bezoekt Museum Beeld en Geluid

Bij SBO de Griffel doet in het kader van digitale geletterdheid de hele bovenbouw elk jaar mee aan het landelijke online spel Mediamasters, georganiseerd door Mediawijzer.net.
Er komen tal van digitale onderwerpen aan bod zoals nepnieuws, sexting, online pesten en nog veel meer. Dit schooljaar was D4 de gelukkige. Zij werden landelijk kampioen en mochten zich een jaar lang de meest Mediawijze groep van Nederland noemen. Met maar liefst vier teams zat SBO de Griffel in de top 10.

Als prijs werd de winnaars een totaal verzorgde reis met lunch en busvervoer naar het Museum Beeld en Geluid in Hilversum aangeboden. Op vrijdag 2 juni was het zover. Om negen uur vertrok D4 vanuit Heerlen. Bij aankomst werden de leerlingen opgewacht door medewerkers van Beeld en Geluid en de stichting Mediawijzer.net die het geheel georganiseerd had.

De kinderen begonnen met een rondleiding met opdrachten door het hele museum heen. Door de opdrachten die via een tablet gemaakt dienden te worden kregen zij heel veel informatie over Beeld en Geluid in Nederland. Hoe ging het vroeger, maar ook hoe wordt een speelfilm opgenomen of wat te denken van verborgen reclame in een serie of film. De opdrachten waren interactief van aard.
Tussendoor was er ook nog ruimte om digitale spellen te spelen.
Zo kon er door middel van bewegen in een ruimte met een ruimteschip op indringers “geschoten” worden.

Na de opdrachten was er ruimte voor een workshop gegeven door medewerkers van Beeld en Geluid.
Deze workshop ging over fakenews. Na een korte inleiding over dit onderwerp mochten de leerlingen in groepjes aan de slag. Elk groepje bedacht zijn eigen nepnieuws en mocht een krantenartikel schrijven. Dit artikel werd vervolgens gepubliceerd op internet. Door de link van het bericht te delen met ouders en leerkrachten in Heerlen konden de berichten breder gedeeld worden. Precies zoals bij fakenews ook het geval is.

Na alle inspanning werd de hele groep een lunch aangeboden waar iedereen van genoot.
Omstreeks half vier begon de terugreis en rond half zeven was iedereen weer veilig terug in Heerlen.

20-06-2023